No soc d’eixe mon.

Esta setmana m’han destrossat, si mes no ho han intentat, el meu enteniment, m’explique que diuen un poc més a baix del “riu Cenia” (dit de passada que molts que s’arroguen una catalanitat centenària ni saben on està). Entre la UNESCO, la premsa nacional d’Espanya, les TV de Catalunya i molt especialment els pseudo-tertulià-polítics que intervenen a CCTV i els matins de TV3, estem arreglats. Escoltes als dos directors de l’opinió, bàsicament el Cunì i al frare Carles, que ja es preocupen d’envoltar-se de personatges de catadura moral diguem que defectuosa, com pot ser l’Anglada per un costat i la histriònica-egocèntrica Rahola per l’altre, i veus que solament els preocupa les opinions allunyades de lo que demana la coherència i normalitat; per ells l’escàndol verbal es el principal motiu de el que diuen informació de l’actualitat; i la veritat entre ells i els “salvame, dec i nories” per la part friqui, poques diferències hi ha. Diuen que l’audiència prima.

Resulta que a una organització d’ambit del mundo mundial anomenada UNESCO, se li acut el donar una distinció a un conglomerat de, ni sé com qualificar-ho, perquè barrejar els castellers, amb el pa amb tomàquet, un cant d’església i el fandango andalús, entre d’altres “coses”, com diria aquell President de la casa comú d’Espanya “mandan güevos”. Doncs bé, escoltant les emissores de radio diguem-ne d’àmbit espanyol, l’únic important per ells fou i es el fandango i seguidilles, i que ja era hora del seu reconeixement, que es la única simbologia d’identificació mundial d’Espanya. Escoltaves les ràdios d’àmbit català, bàsicament Rac1 i CatRadio i la importància superba està en el reconeixement dels castellers, que ara, diuen, tindrà una progressió mundial, i es faran i desfaran castells arreu del mundo mundial, que serà la hos…, millor la rehost….. I el Cuni, allò per no demostrar el comprovat “xovinisme” que té, se li acut el entrevistar a un delinqüent i convicte com es un tal “Farruquito” i una ballarina, ballant-los (mai millor dit) la festa i com es diu vulgarment, la gara-gara..

En resum, visca el pa amb tomàquet per agafar forces para encavallar-nos uns sobre els altres, i ballar unes sevillanes andaluses per desprès anar a cantar a l’església de Palma de Mallorca. Algú ho ha entès? Doncs jo NO.

Com no es donen conte que barrejar naps i cols, per molta verdura que sigui el gust que es treu es impossible de conciliar amb una cosa deliciosa.

L’entesa entre espanyols i catalans simplement es IMPOSSIBLE, els interessos, la cultura, manera de pensar, manera de ser, anar per la vida, i sense nombrar lo principal que es la forma de la parla, no te res a veure lo de uns amb els altres, senzillament som i estem parits diferents. Un no es català perquè s’ho faci o el facin català, un es català perquè se sent català, li neix de dintre, es qüestió de sentiment intern, i no es pot fer res.

Solament es pot demanar que els que tenen responsabilitats de representació, polítics, periodistes mediàtics, etc. No fiqueu llenya al foc, esteu i aneu tranquilets, les coses “son com son” i no “com voleu que siguin”, jo vaig néixer quant el dictador, amb el seu esplendor dels 60, però lo primer que vaig aprendre, em varen dir que fou: iaio, i iaia. I tot i que l’escola era en el castellano debido, en qüestió d’aprendre tinc la meva anècdota personal que fa veure i entendre molt del que dic, i es, si em pregunten quant son “siete por nueve” , com no em faci la traducció mental de “set per nou, son seixanta tres”, en castellà no em surt. Gràcies al meu primer mestre de bàsica. Gràcies D. Josè Aranda.

Salut.

52 comentarios sobre “No soc d’eixe mon.”

 1. Esteve dijo:

  A mi m´encanta la Rahola, encara que especialment als articles. Però per “egocèntric”, ho és molt més el Cuní. La Rahola és directe, punyent i valenta. A vegades no compro el que diu, però d´altres hi toca de ple. Altre cosa es el programa del Fuentes, que és d´un nivell a ran de terra. Res a veure. Com pots comparar-ho? Has fet un post una mica rar, xiquet.

 2. Jesús dijo:

  El “xiquet” m’obliga.
  Benvolgut Esteve, n’estic molt content de que hagis dedicat un temps del teu per llegir el meu escrit, pero, crec que no m’he fet entendre correctament; el que vull dir es que amb coincidéncia de premis que des de fora es donen a un tot que es diu Espanya, dintre de èsta Espanya, cada un li dona únicament importáncia a la seva part, prenent com a diferència que Espanya solament reconeix els “fandangos” i nosaltres als “castellers”; o sigui de compartir alegries poca cosa, i es de lògica donats els nostres sentiments.
  Referent a la Rahola, deus de ser jove, perque des de l’assumpte del incident amb la guardia urbana de Barna. quant li varen retirar el seu cotxe la grúa, i la seva reacciò “usted no sabe con quien habla”, amb el ciri que va montar, la Sra. va quedar retratada per sempre mès.
  Et prego que entre els de baix ens entenguem cordialment, i jo soc de baix.
  Salut company.

 3. Glendora Kamara dijo:

  Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Bless you!

 4. Mia Zalusky dijo:

  Hi friends, fastidious piece of writing and fastidious urging
  commented here, I am really enjoying by these.

 5. Raelene Fairrow dijo:

  I want to to thank you for this fantastic read!!
  I definitely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to
  look at new things you post…

 6. https://floridaheiden3.wordpress.com/2015/06/05/how-to-have-the-best-looking-home-on-the-block-with-these-home-improvement-tips-2 dijo:

  Thanks for the tips you have provided here.
  Cheers!

  My web blog … handyman boston (https://floridaheiden3.wordpress.com/2015/06/05/how-to-have-the-best-looking-home-on-the-block-with-these-home-improvement-tips-2)

 7. ssnjljedyn dijo:

  JESÚS » Archivo del weblog » No soc d’eixe mon.
  assnjljedyn
  ssnjljedyn http://www.gdj6uu439840cc4s8e13z382eeve6v5qs.org/
  [url=http://www.gdj6uu439840cc4s8e13z382eeve6v5qs.org/]ussnjljedyn[/url]

 8. zzjz2.edong.com dijo:

  Asking questions are truly pleasant thing if you are not
  understanding anything completely, except this paragraph
  gives pleasant understanding yet.

 9. Shenandoahs Birma dijo:

  I deleted my Blogspot account some time ago. However, I saved the link from the blog and it appears to still be active. I don’t understand what I did wrong. I cannot get to the blog by typing in the original address, but I can by following the link. I want this thing permanently deleted. Can anyone tell me how to do that?.

 10. Worksop Removals by AA Express Removals dijo:

  An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 11. cheap toner cartridges dijo:

  1, to prevent from the high humidity, high temperature, alpine preservation and use. Toner cartridges don’t tear the seal prior to use, otherwise the toner once the damp will agglomerate, affect the print impact or cause print color mild. If the toner cartridge at the high temperature or chilly place for a long time, before use to restore room temperature for some time and after that utilize. 2, once the cartridge to prevent prolonged exposure to light. Toner cartridges don’t tear the plastic bag when not in use, in particular, don’t casually open the drum on the drum light block, even if the constant exposure to light for more than ten minutes, the drum will probably be scrapped.

 12. 深圳进口代理 dijo:

  2、 尽管其发展态势良好,五金产品在五金行业中是不可或缺的一部分 漏判29口井, 新加坡AVA建议进口商召回相关产品。所有转辙设备内部锁口一清二楚,大力开展有关压力管道元件的法律法规宣传。重庆川仪自动化股份有限公司继续蝉联,张利军显得甚为兴奋。983辆,我国制订了一系列推动产业技术升级、清洁生产和行业市场准入等政策、规范。

 13. patek philippe replica uhren dijo:

  Ursprünglich i’m Jahr 1954 eingeführt wurde, loath Wristwatch GMT gro?en Erfolg i will be Bereich der Uhren erreicht . Allerdings, sobald perish verbesserte Type internet marketing Jahr 2005 inches wide Leben gerufen , crown ations eine weitere Welle unter der Welt. Durch absolvierte eine drehbare 24-Stunden- Lünette sowie eine distinct 24 -Stunden-Zeiger , macht ations Tr?ger m?glich, drei verschiedene Zeitzonen zu lesen. Diese revolution?re Development noch exsits in Replik Wristwatch- Uhren. Es gibt Rolex watch GMT in zwei Versionen : schwarz und grün. Und pass away grüne w?chst auf mi.
  patek philippe replica uhren

 14. tn450 dijo:

  HP inkjet printer supplies: in actual life called ink item is more, such as the pen can also be utilized in the ink, but the pencil used in the ink can’t be used to match the inkjet printer, although some advanced pen ink May be more expensive than the printer’s ink, the essential issue is that the two chemical composition isn’t the same. So discuss the ink, we should also mention that which goods are used on the ink, so here describes the applicable products. Generally speaking, in the printing equipment, just using inkjet technology to utilize the printing equipment is ink.

 15. grey gym red black cool first look air jordan 10 dark shadow dijo:

  the air jordan 31 shattered backboard releases next weekend. sep 30 2016. jordanair jordan 8 retro ls 09 29 2007 316324 481 midnight navy orange blaze pea pod 145.00 limited relair jordan retro 13 little kids hyperpink infant toddler preschool size 3c 11c ebaythe off white air jordan 1 the ten
  grey gym red black cool first look air jordan 10 dark shadow

 16. 安福相册|安福相册精确查找|0594666.vip安福相册商家 dijo:

  安福相册0594666.vip安福相册精确查找0594666.vip安福相册商家

 17. go to my blog dijo:

  I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and definitely savored this web-site. Very likely I’m going to bookmark your site . You definitely come with beneficial posts. Thanks for revealing your web site.

 18. check this site out dijo:

  I simply want to tell you that I am just very new to blogs and seriously enjoyed your blog site. Probably I’m likely to bookmark your website . You amazingly have incredible posts. Regards for sharing with us your web site.

 19. Cheap Auto Insurance dijo:

  Hello there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

 20. Insurance Company dijo:

  Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, might test this¡K IE nonetheless is the market leader and a large component of folks will leave out your magnificent writing because of this problem.

 21. nike mercurialx proximo ic zapatillas de f煤tbol sala gris lobo hiper rosa negro dijo:

  ohlh barato adidas originals mujeres hombres iniki runner zapatillas azul zapatos azul zapatillasgarant铆a de satisfacci贸n del zapatillas hombre adidas f煤tbol vgn64hombre nike sneakers c贸digo estilo sencillo tennis classic ultra leather nike retro lifestyle para env铆ooferta botas nike magista obra ii fg azul negro
  nike mercurialx proximo ic zapatillas de f煤tbol sala gris lobo hiper rosa negro

 22. magista onda fg hombres soccer cleats nike 651543 505 f煤tbol temporada hiper uva 651543 505 nike despacho venta dijo:

  el m谩s nuevo adidas predator lz db infraredwhiteblackusa adidas originals zx flux adv smooth mujer ventas catalogo zapatillas adidas originals mujer lushnike shoe sandals benassi jdi in blackcoupon for adidas springblade precio espana power perfect 2 weightlifting shoes. adidas springblade drive
  magista onda fg hombres soccer cleats nike 651543 505 f煤tbol temporada hiper uva 651543 505 nike despacho venta

 23. zapatillas espa帽a nike free 5.0 flyknit mujer azul v 2017 煤ltimo estilo dijo:

  high quality guarantee nike air force 1 low retro taiwan 845053 105elegante hombre zapatos nike air jordan xx8 negro blanco electric verdegris zapatos negro rojo nike air vapormax flyknit id 899473adidas superstar ii baratas ciudad camuflaje
  zapatillas espa帽a nike free 5.0 flyknit mujer azul v 2017 煤ltimo estilo

 24. botas de f煤tbol adidas f50 dijo:

  nike nikelab sfb selva size dunk encubierto. size selvahombre nike air max 90 br retro running zapatos blanco verde calzados tiendas nikefit hombre nike free run 3 negro rojoentrenadores naranja f煤tbol azul oscuro adidas x 17.3
  botas de f煤tbol adidas f50

 25. nike dunk daybreak high premium sb zapatos daybreak dunk establo p煤rpura del ciruelo talla 6 dijo:

  nueva moda nike shoes air jordan camp slide 3 wolf gris varsity mzhombre nike air huarache run ultra black white mayoristami8q botas de futbol adidas messi 16pureagility fg ag plateado negro azuladidas nemeziz 18.3 fg zest core negro rojo solar tama帽o
  nike dunk daybreak high premium sb zapatos daybreak dunk establo p煤rpura del ciruelo talla 6

 26. adidas adidas superstar cl谩sico fit adidas adidas blanco negro hombre dijo:

  mujer calzado zapatillas adidas originals zx flujo flujo mujer blanco goldadidas mujer ultraboost x bk gy ultraboost wh cq0009 liquidaci贸n de temporadacompra botas de futbol adidas ace 16 purecontrol fg ag negroadidasgazelle f018
  adidas adidas superstar cl谩sico fit adidas adidas blanco negro hombre

 27. adidas original 11 db superstar saddle david beckham casual zapatos 11 original de nosotros g20504 dijo:

  de alta calidad traje nike hypervenom phelon ii neymar ag r negro carmes铆 blanco brillantebotas de futbol adidas f5 in mujer azulesplata metallic ropa golf adidasadidas messi 15.3 tf negro azul zapatos onnike free powerlines 2 ii mujer zapatos green naranja nike free
  adidas original 11 db superstar saddle david beckham casual zapatos 11 original de nosotros g20504

 28. caro la tienda de venta adidas zapatillas jeremy hqko92 scott gris mujer zapatos dijo:

  adidas ace f煤tbol adidas ace 2016 etch pack baratas botas de futbol fg ag negroavailable to buy online zapatillas trail running zapatillas adidas trail rocker verde azuladidas originals gimnasio zapatos zapatos de la superestrella lite mujeres de los hombresnuevas vsumf 8qtcmi hasta un 50 apagado zapatos de soccer sala adidas yeezy 350 boost
  caro la tienda de venta adidas zapatillas jeremy hqko92 scott gris mujer zapatos

 29. online tarot reading dijo:

  Hello there! This article could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly will
  forward this post to him. Fairly certain he’s going to have a very good read.
  Thank you for sharing!

 30. adidas de cinco trail a diez kanadia w trail cinco corriendo zapatos dijo:

  nuovo bianco scarpe adidas superstar donna vendita online negozi genova offerte genova rivenditori milano scontatiscontate prezzo offerte grade school s nike air max 1 ultra moire ch scarpe da running jadeuomo nike air max 87 scarpe grigie argento blu verde 2 5 snike 9 reax 9 nike tr lampc neri sportivo sportive uomo taglia uk in vendita
  adidas de cinco trail a diez kanadia w trail cinco corriendo zapatos

 31. blanco pure platinum goma marr贸n claro blanco nike sb dunk low pro dijo:

  k枚p nike l枚parskor billigt nike lunarsolo svarta vita damsko gr氓 svart oransje gr酶nn nike kobe 10 alldam nike run vit gr枚n customize nike free runswhite camo nike air max 90 professor yossi sheffi
  blanco pure platinum goma marr贸n claro blanco nike sb dunk low pro

 32. dernier style nike roshe run nm flyknit sneakers pour femme blanche noir 鈧?6.89. exp茅dition rapide nike solarsoft moccasin sp floral fleur dijo:

  adidas originals tubular viral zapatillas clear onix core white mujer zapatosnike luz hombre zapatillas zapatos air cl谩sico del para huarache nvjgwo3402 nikebotas f tbol sala hombre adidas x16.3 in blanco doradonike free trainer 5.0 w weave training shoes blanco negro madrid buenas
  dernier style nike roshe run nm flyknit sneakers pour femme blanche noir 鈧?6.89. exp茅dition rapide nike solarsoft moccasin sp floral fleur

 33. Auto Group dijo:

  Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 34. mobile legends t shirt lazada dijo:

  Hey there I am so thrilled I found your blog, I really found you
  by accident, while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all
  round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to read through it all at the moment but I have book-marked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up
  the awesome job.

 35. 5600 water softener dijo:

  Remarkable things here. I’m very happy to look your article.

  Thanks so much and I’m taking a look forward to contact you.

  Will you kindly drop me a mail?

 36. cbd for athletes dijo:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done
  a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 37. عمل برداشتن معده برای لاغری dijo:

  موفقیت هایی که نصیب افراد صبور میشه همان هایی هستن که توسط افراد عجول رها شدن…

 38. biden we did hat dijo:

  After I initially commented I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and
  from now on whenever a comment is added I get four emails with the same
  comment. Is there a way you are able to remove me from that service?

  Thanks!

  Check out my homepage :: biden we did hat

 39. we just did hats dijo:

  I like it whenever people come together and share ideas.
  Great website, keep it up!

  Check out my web blog we just did hats

 40. عمل جراحی اسلیو معده dijo:

  After all I got a weblog from where I be able to genuinely obtain useful facts concerning my study and knowledge.

 41. the feed dijo:

  I am sure this article has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new webpage.|

 42. thefeed dijo:

  My brother recommended I might like this website. He was once totally right. This put up truly made my day. You cann’t believe simply how much time I had spent for this information! Thanks!|

 43. the feed dijo:

  Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

 44. thefeed dijo:

  Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.|

 45. how to make an atmospheric water generator dijo:

  After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Cheers!|

 46. Flor dijo:

  I was recommended this blog via my cousin. I’m no longer certain whether this submit is
  written through him as no one else recognize such precise approximately my difficulty.

  You’re wonderful! Thanks!

 47. بهترین جراح چاقی dijo:

  I am sure this paragraph has touched all the internet people, its really really good article on building up new blog.

 48. superbeets review dijo:

  This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read article!|

 49. Luciana dijo:

  I all the time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of internet therefore from
  now I am using net for posts, thanks to web.

 50. Alex dijo:

  Hi, I check your blog daily. Your story-telling style is witty, keep doing what you’re doing!

 51. Miriam dijo:

  Have you ever considered about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is valuable
  and all. Nevertheless just imagine if you added some great photos or videos to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips,
  this site could undeniably be one of the greatest in its field.
  Wonderful blog!

 52. Aiden dijo:

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly
  enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m
  still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice
  blog writers? I’d really appreciate it.

Deje un comentario